Съвети за репродуктивното здраве


Няколко полезни съвета за женското репродуктивното здраве:

Грижа за вашето влагалище: Влагалището ви не се нуждае от специални грижи, но има някои правила, които е добре да спазвате.

-честите промивки с дамски душ не са препоръчителни. Това може да ви направи по-предразположени към вагинални инфекции и да ви затрудни ако се опитвате да забременеете. Влагалището има сили, с които само се защитава и се бори с неприятелите, но потиснатият имунитет и честото отмиване на „добрите бактерии” го възпрепятстват.

-носете по възможност  памучни бикини и избягвайте стегнати панталони и чорапогащи

-използвайте лубрикант- например- интимен овлажняващ гел, показан при затруднени полови контакти, предизвикани от сухота на влагалищната лигавица. Той е с добра поносимост и е микробиологично контролиран. Има антисептичен и дезинфектиращ ефект.

-използвайте огледало, за да оглеждате влагалището си веднъж месечно. Ако забележите промени като оток, зачервяване, промяна в цвета, свържете се с вашия гинеколог.

Благодарение на месечните промени в нивата на женските полови хормони, става възможно настъпването на менструация и осъществяване на нормален месечен цикъл. Той не се изчерпва само до настъпване на менструалното кървене. Той включва в себе си една изключително важна и основна компонента- израстването и узряването на една здрава и годна за оплождане яйцеклетка. Само тогава можем да кажем, че цикълът на една жена е нормален , именно защото тя е плодовита.

 

Винаги следете внимателно месечния си цикъл, ползвайки менструален дневник или календарче.

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!