Интересни факти и случаи на пациентки на Д-р Манев с извънматочна бременност.


Ще ви разкажа няколко интересни случаи на пациентки с извънматочни бременности:

1. Когато се говори за извънматочна бременност почти винаги се сещам за едно младо момиче от Париж, което било на ваканция и припада на летище София. Поставихме диагноза и я оперирах. Беше доста уплашена и изненадана. Още по-изненадана остана когато след по-малко от година забременя и след което роди едно прекрасно момиче.

2. За извършването на операция по спешност в гинекологичната ми практика е еталон един случаи преди години на извънматочна бременност на пациентката Л.Д. На едно нощно дежурство в шокова зала в Пирогов постъпи жена в тежко състояние напълно неконтактна. При задаването ми на въпроси  на съпруга  относно гинекологичното здраве на жената той отговори-,, Сигурен съм, че и няма нищо гинекологично. Преди 2 седмици бяхме в АГ –болница направен беше кюретаж по повод на спонтанен аборт. Просто от 2 – 3 дни имаше слаби болки в корема и тази вечер припадна в банята“.  След този отговор оперирахме жената  след по-малко от 10мин (вижте още: Симптоми, Които Показват Наличието На Извънматочна Бременност). Операцията беше изключително тежка. Оказа се , че жената е бременна в поне 3 месец, но ембриона се развива извън матката. Това е случай, който може да се причисли към изключително редките в гинекологията. Тъй като вече има и оформена плацента, малка част която е и към матката е необходимо извършване на оперативна намеса и върху самата матка. Кръвозагубата беше повече от 2л. До това състояние се е стигнало поради това, че при поставянето на т.нар. диагноза ,,спонтанен аборт “ не е прецизна- огледана е ехографски само маточната кухина без съседните структури, не е направен контролен преглед след манипулацията.

3. Преди около 3 год. пациентка с диагноза тумор в малкия таз доказан и със скенер беше при мен на преглед . Жента изглеждаше доста зле имаше – бледа, отслабнала на тегло през последния месец около 10 кг., с постоянна болка в корема, гадене и повръщане. Не беше правен тест за бременност до момента. Когато направихме тест се оказа , че втората черта е слабо розова.По време на операцията се оказа, че жената има извънматочна бременност, която е с давност около 1месец и половина.

Д-р Св. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!