Най-новите проучвания в акушерството и гинекологията – ежеседмично запознаване


Здравейте, драги читатели! Започваме рубрика, в която ежеседмично да Ви запознаваме  с най – новите резултати от световните проучвания в областта на акушерството и гинекологията, касаещи и определени заболявания.

Тази седмица за нас е новината от Центъра по ракови заболявания  в САЩ. Изнесе я Dr. Maurie Markman. В нея се съобщава, че е доказано 35 000 от случаите на рак на шийката на матката са свързани с HPV инфекция (Човшки папилома вирус).  Втората важна новина от този център са в прoучванията върху имунния отговор и  възрастта на пацинтките, които са получили ваксината.

Установено е най-добър имунен отговор (най – добра защита от вируса) има при пациентките, които са получили тази ваксина на възраст 11- 12 год. Децата получили ваксина на 13 год., са развили със 16% по- слаб имунен отговор. Според учените от този институт ако се ваксината срещу  Човешки папилома вирус (HPV) се прилага на тази възрст случайте от рак на шийката и рак на ануса ще намалят между 80-90%.

Any views expressed above are the author’s own and do not necessarily reflect the views of WebMD or Medscape.

Cite this article: Maurie Markman. 16% HPV Vaccination Rate Among US Adolescents ‘Inadequate’ – Medscape – Feb 21, 2019. 

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!