Човешки папилома вирус и Рак на маточната шийка


Д-р Стоян Петров Кочев – специалист по обща и клинична патология.
Работи във I I- ра градска болница и Специализирана болница за активно лечение по онкология.

Един от най-важните хора за моята добра практика и съответно точна диагностика е Д-р Стоян Кочев. Неговата специалност се нарича патоанатомия.Това е онзи раздел от медицината, който изучава промените в органите и клетките на човешкия организъм настъпващи при болестите. Докторите патолози са тези, които поставят окончателната диагноза, след като ние гинеколозите сме взели цитонамазка или сме отстранили по време на операция болестно променена тъкан или орган. Компетентността на тези доктори е от изключително голямо значение за поставянето на точна диагноза, а оттам и последващото лечение.

ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМА ВИРУС (HumanpapillomavirusHPV) и Рака на маточната шийка

Какво е това?  Какво и как ни причинява? Можем ли и как да се предпазим?

Какво накратко са вирусите?

Вирусите са „нещо“ между неживата и живата природа, защото нито могат сами да се движат, нито могат да направят нещо сами без чужда помощ .След като попаднат в клетката на човек я пренастройват, чрез собствената си генетична информация било тя ДНК или РНК, и клетката започва да ги произвежда докато самата тя загине или се измени и превърне в ракова. Те са видими единствено с електронен микроскоп и са с размери в болшинството от случаите под 300 нанометра ( един нанометър е една милиардна част от метъра).

Какво е Човешки папиломавирус?

Човешкият папиломавирус или HPV  е ДНК вирус. Инфектира епителната тъкан – лигавицата на орофаринкса, гениталиите, ректума, кожата. От всичките 200 типа Човешки папиломавируси открити досега само около 30 се предават по полов път.  Причинява брадавици, кондиломи и предизвиква дисплазия(промяна от нормален към предраков) на епитела, дори и рак – на ануса, пениса, ларинкса, на вулвата и маточната шийка.   Ракът на маточната шийка е социално значимо заболяване – т.е. болест с широко разпространение, причинява големи икономически, социални и демографски щети. В България ежегодно се откриват 1000 жени с Рак на маточната шийка, като една трета до половината  от тях умират за срок  средно от 1 – 5 години, ако не се лекуват адекватно, а фактът че ежегодно към 300 жени умират от този рак е красноречив за тази адекватност. Първопричина за тази смъртност в над 90% от случаите са  тип18-ти на Човешкия папилома вирус – предаванини по полов път! .

Ракът на маточната шийка  , както и рака на гърдата са „раци“ които могат да се лекуват и да се излекуват дефинитивно, т.е. окончателно, ако се установят в ранен стадий. Още по-хубавото е, че човек може да се предпази от Рак на маточната шийка  в много голям процент от случаите – чрез предпазване от инфекцията – с презерватив, чрез  ваксинация преди контакт с вируса, макар и с временен ефект от няколко години,  с ежегодни профилактични прегледи при гинеколог със скрининг за Рак на маточната шийка.

Как се заразяваме с HPV?

Чрез телесен контакт – епител в епител – кожа в кожа и лигавица в лигавица. Еднакво добре чрез конвенционален и чрез орален и анален секс.

Какво ни причинява вируса?

На ларинкса – полипи и карцином.

По кожата – брадавици.

А ето какво причиняват онези  30 серотипа на ЧПВ предавани по полов път:

Кондиломи – серотипове 6 и 11

Дисплазии(промяна от нормален към предраков) на епителите на маточната шийка или ларинкса – 6, 11, 42, 43, 44-т.нар. нискорискови  за рак на маточната шийка, но все пак рискови.

И т.нар. високорискови за рак 16, 18,31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 и 66, които  в над 99% от случаите довеждат до рак.

Кои са хората застрашени от по-лесно заразяване?

Тези с безразборни полови контакти, особено неползващи кондоми или тези с един партньор, но той пък е с описаното поведение.  По чуствителни са многораждалите жени, заради евентуални разкъсвания и други травми на маточната шийка по време на уж „нормалното“ раждане.

От 0,5 милиона са жените на планетата, ежегодно заболели от Рак на маточната шийка, 100 000 са в развитите страни и 400 000 в развиващите се. По заболяемост и смъртност ние в Бг-то сме към втората група. Защо ли? Защото от над 20 години липсва популационен скрининг и се провежда единствено опуртюнистичен скрининг – когато жените сами търсят профилактиката, като това са не повече от 20% от жените.

Как можем да разберем дали сме заразени от Човешки папилома вирус и застрашени от Рак на маточната шийка?

Чрез изследване, разбира се. Като най-лесно е с профилактичната цитонамазка, която всяка жена от началото на половия си живот до към 60 г. възраст следва да прави поне веднъж на 2 години. Това е периодът, за който се счита, че в болшинството от случаите дисплазията може да се развие в неинвазивен рак. Въпросната цитонамазка се оценява от специалист – патоанатом и се класифицира по скалата на Папаниколау – от 1 до 5, по системата Бетезда или и по двете. Този т.нар. ПАП тест е ориентировъчен, но поради това че е евтин е идеален за скрининг. Недостатъците му са много – от това, че клетъчният материал може да е взет неадекватно например с памучен тампон вместо с четчица, да не е пренесено върху стъклото достатъчно количество от клетките и т.н. докато се стигне и до компетентността на патолога. Част от недостатъците на конвенционалната цитонамазка са избегнати с въвеждането на течно базирана цитология, което покачва цената.

Най-сигурно е доказването за носителство на ЧПВ с изследване на клетъчен материал чрез PCR методика – от клетките се извлича ДНК-то, сред която се намира и вирусната ДНК, а после се доказва кой или кои от серотиповете са налични. Това е разбира се твърде скъп метод, още повече, че „заподозрените“ са цели 18 – онези 18, които докарват рак от общото 30 серотипа на вируса, предавани по полов път. Но е намерен и компромис – уж по-евтино, но доказва наличието на най-честите „заподозрени“ серотипове, но не и на всички 18 наведнъж!!! Тъй че цитонамазката е най-подходящият метод до момента, защото и да не заподозре вируса, ще покаже измененията, че нещата са станали дебели, че трябва да се направи колпоскопия, ако персистира 3 група по ПАП или че е време за диагностичен кюретаж, за да се види вече хистологията на процеса – има ли дисплазия и коя степен е: лека-ЦИН1,умерена – ЦИН 2 или тежка-ЦИН 3.

Всъщност по въпросите на Човешкия папилома вирус и Рака на маточната шийка са изписани куп дисертации, статии, книги и т.н. че който търси ще намери отговори на въпросите си, разбира се ако го мързи да търси, може да попита – както се казва :” С питане и до Цариград се стига“. Просто трябва да се избере кой и как да се пита. Например за интернет ключови думи са: Рак, Маточна шийка, Човешки папиломавирус.

Но не забравяйте будистката истина : “ Колкото по-малко иска човек – толкова е по- щастлив”. Отнася се и до знанието.

Д-р Стоян Петров Кочев – специалист по обща и клинична патология.
Работи във I I- ра градска болница и Специализирана болница за активно лечение по онкология. 

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!