Проблеми с менструалния цикъл


Понякога жените имат проблеми с техния менструален цикъл. Има няколко най-често срещани причини за това:

  1. Необичайно кървене от матката включва тежки и продължителни цикли(менорагия). Най-честата причина за това е появата на абнормно кървене при възрастни жени са , така наречените, Миоми на матката или миоматни възли.Млади момичета често имат продължително менструално кървене преди тяхната полова система напълно да се развие и оформи. Също така, нередовни цикли може да се появят при наближаващ период на менопауза.
  2. Аменорея– появява се, тогава когато младо момиче на около 16 години все още няма менструация или когато жена, която до преди е имала нормални менструални цикли, спира да осъществява такива поне за 3 месеца. Най-честата причина за аменорея , разбира се, е евентуална бременност. Но също така, аменореята може да бъде симптом на заболяване като например- Синдром на поликистоза на яйчниците, Преждевременна яйчникова недостатъчност или проблеми с Щитовидната жлеза. Това състояние може също да е знак за , по-рядкото,но опасно заболяване-Триадата на атлета-промени в храненето, аменорея, остеопороза. Състезателни спортисти и жени, които се занимават със спорт, свързан с тежки физически усилия с в риск от развитие на това заболяване.
  3. Дисменореята се свързва най-вече със силна болка по време на менструалния период. Естественото производство на хормона простагландин , може да доведе до силни спазми на маточната лигавица. Това е проблем, който се открива главно при момичета и млади жени. При жени в двадесетте, тридесетте, четиридесетте, състояния като миоматозна матка  и ендометриоза, могат също да имат придружаващ симптом- болезнена менструация.
  4. Преждевременна яйчникова(овариална) недостатъчност настъпва тогава, когато яйчниците на една жена спрат да работят нормално преди тя да е навършила 40 години. Това заболяване на е същото както ранната менопауза. Жени в това състояния все още могат да получат менструация и да осъществят менструален цикъл в даден момент. Но те имат проблеми при опит за забременяване. Също така, те са по-предразположени да развият ранна остеопороза , хипофункция на Щитовидната жлеза или автоимунната Адисонова болест. Няма лечение, което да върне овариалната функция при тези жени. Но те могат да се поддържат с хормонално лечение, за да предотвратят най-вече развитието на остеопороза.Все още не е изяснена коя е конкретната причина за развитие на заболяването , но е установена известна наследственост в семействата. Болестта се проявява и при жени,  носещи мутантен ген  , причиняващ Синдром на чупливата X хромозома.
  5. Ранната менопауза настъпва, тогава когато менструалните цикли на една жена се прекъснат напълно преди 40 годишната им възраст. Това може да настъпи естествено, но може да е резултат и от някаква медикаментозна терапия или операция, преживяна през годините. Преждевременната менопауза поставя жената в много рискова позиция за развитие на сърдечни проблеми и остеопороза. Но разбира се и тук има опции за предпазване и забавяне развитието най-вече на остеопорозата.

Като извод можем да оформим няколко показателя, по които да се ориентирате , в случай че имате някакви проблеми с половите жлези и е необходимо да посетите гинеколог:

А) вече сте на 16, а менструалният ви цикъл все още не започнал

Б) менструацията ви внезапно спре

В) кървенето продължава повече от нормалното

Г) кървенето в доста по-обилно от обикновено

Д) периодите ви започват да стават нередовни

Е) кървенето се появява по-често

Ж) изведнъж се чувствате болни след като сте използвали тампон, имате симптоми на висока температура, главоболие, повръщане, чувство на слабост или дори обрив.

З) имате кървене между циклите-повече от няколко капки

И) имате силна болка по време на менструация

Й) имате тежки емоционални и психични нарушения няколко дни преди настъпване на менструалното кървене.

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!