Поликистозните яйчници и оралните контрацептиви


Поликистозни яйчници и орални контрацептиви – депресия и сексуални нарушения

Синдромът на поликистозните яйчници( СПЯ) се характеризира с: хирзутизъм (повишено, мъжки тип окосмяване), олиго-/аменорея ( липса на редовна менструация) , затлъстяване, предразположение към инсулинова резистентност, последваща затлъстяването, кожни проблеми като акне, ехографски наблюдавани кистозни яйчници. Усложненията, които могат да се развият, когато не се прилага никакво лечение са: Диабет II тип, повишени нива на холестерола, метаболитен синдром, ендометриален карцином.

Последно време СПЯ при жените не се проявява в пълен „пакет от симптоми”, но гинеколозите успешно го диагностицират още преди развитието на пълна клинична картина. Често първата проява на СПЯ може да е афективно нарушение- депресии и биполярни разтройства. При жените СПЯ се последва и от висока честота на безплодие. Този факт допълнително ги потиска и усилва проявите на депресия, в което роля има и затлъстяването.

Емоционален стрес за пациентката се явяват много от симптомите на СПЯ- хиперандрогенизъм (хирзутизъм, акне, себорея), затлъстяването и безплодието. Резултат от стреса и намаленото самочувствие и неудовлетвореност от собственото тяло , намалява и либидото им.

Комбинираните орални контрацептиви (КОК) , които се изписват за лечение и повлияване симптомите на СПЯ имат положително влияние като намаляват акнето и другите прияви на хиперандрогенизма, регулират успешно месечния цикъл и осигуряват ефективна контрацепция. Но въпреки добрите им „ качества „ ,те могат да водят до негативни изяви при жените, които са третирани с тях.

Най-оптимален ефект в намаляването на нежеланите лекарствени реакции е постигнат при нискодозираните КОК. Те, за разлика от високодозираните и ултранискодозираните КОК, не са свързани с повишена честота на депресивни разстройства и промени в емоционалното състояние.

Високите дози естрогени имат мощен потискащ ефект върху женското психично здраве основно поради факта, че пренастройват метаболизирането на есенциалната аминокиселина- триптофан до серотонин, премествайки мястото на осъществяване на тази реакция от централната нервна система –предимено към черния дроб, което води често до главоболие и депресии. Серотонинът играе ключова роля при регулиране агресивността, съня, апетита и най-вече настроението и сексуалността.

Няколко съвременни проучвания доказват, че жените най-често прекраяват приема на високодозираните отколкото на нискодозираните КОК. Ултранискодозираните КОК , подобно на високодозираните, имат парадоксално, повече негативни ефекти върху либидото и психиката на жените. По- често при приема им се наблюдава и сухота във влагалището.

Разликата в концентрациите между ултра- и нискодозираните не са много големи: ниско( 20 mg Етинилестрадиол, 100 mg Левоноргестрел) ; улстра( 15 mg Етинилестрадиол, 60 mg Гестоген). Въпреки това ултранискодозираните проявяват значително повече отрицателни ефекти, като : вагинална сухота и намалено либидо.

Проведено е изследване между жени, приемащи КОК. 30 % от участниците, приемащи ултра- КОК, се оплакват от вагинална сухота. Този симптом се наблюдава само при около 10% от ползващите нискодозирани КОК. Най-изразен негативен ефект върху сексуалното благополучие , се открива при ултранискодозираните КОК, именно затова жените по-често преустановяват техния прием след проява на нетърпимост към ефектите им.

Приложението на КОК за лечение на СПЯ трябва да се уточнява допълнително с всяка пациентка според нейното психично и физическо състояние. За всяка жена е добре да бъде изготвен индивидуален за нея режим, който да я кара да се чувства здрава и желана. Той трябва да ги мобилизира максимално и да им позволява да живеят пълноценно във всяко отношение.


Всеки сам може да изчисли своята т.нар BMI- body mass index- индекс на телесна маса, по който да прецени как да регулира и с колко килограмите си, за да се вмести в здравословния оптимум. Добре е да се обърне внимание и на ежедневните упражнения, съчетани с качествен хранителен режим, които поддържат тялото ви в тонус.
BMI се изчислява по следната формула: Тегло в kg се дели на височината на човека в метри на квадрат.
kg/h2

Резултати: слаб- под 18.5
нормално тегло- 18.5-24.9
наднормено- 25-29.9
много пълен- 30-39.9
клинично пълен- над 40 

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!