Лечение на извънматочна бременност


Лечение:
1.Хирургично – Извънматочната бременност е заболяване, което причинява остър хирургичен корем от гинекологичен произход. В 99% лечението е с операция. Операцията може да бъде лапароскопска(безкръвна) ако състоянието на пациентката не е тежко и няма голяма кръвозагуба. При наличието на голяма кръвозагуба, шоково състояние на пациента решението за спешна класическа (отворена) операция не бива да се отлага. Обикновено операцията се свежда до отстраняване на увредената обикновенно маточна тръба. Практиката показва , че опитите да се възстанови маточната тръба по време на операция обикновено са без особен ефект. На мястото на т. нар. пластика обикновено се получава срастване, което води до непроходимост на маточната тръба. Непроходимостта на маточната тръба води след себе си усложнения като повторна извънматочна бременност в същата тръба, възпаления или пълна непроходимост на тази тръба.
2.Консервативно – Изключително рядко (под 1%) – оплоденото яйце може да се отдели в коремната кухина , да се получи малък вътре коремен кръвоизлив, кървенето да спре и да не се налага оперативно лечение. В тези случаи за да сме убедени, че всичко е наред е необходимо изследване на хормона на бременността В-ЧХГ. – ако стойностите му намаляват значи всичко е ОК.Във Великобритания и Република Ирландия все още се използва известния и у нас от миналото медикамент – Метотрексат. Това е препарат използван в онкологията. Препарата е цитостатик( спира развитието на клетките), има доста странични ефекти и се прилага по индивидуална дозировка според теглото. Прилагането му не гарантира 100% ефикасност. Обикновенно се дава на жени с поне едно раждане като предварително се запознават със страничните му ефекти.
Прочетете още: Поставяне на диагноза при извънматочна бременност / Определение, честота и описание на извънматочна бременност / Симптоми на извънматочна бременност
  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!