Лекарствено лечение на спонтанен аборт


лекарствено лечение на спонтанен абортЛекарството Мизопростол/Цитотек/ е ефективен и приемлив метод които трябва да се предложи при жени със спонтанен аборт при които няма данни за инфекция/влагалищно течение/, обилно генитално кървене, температура или коремни болки.Пациентките трябва да бъдат консултирани какво да очакват , какво ще е кървенето , какви обезболяващи да приемат. Пациентките подложени на медикаментозно лечение е нужно да бъдат информирани, че в случай на масивно кървене може да се наложи абразио и е необходимо да и бъде предоставена информационна брошура.

Лекарственото лечение е алтернативна техника , която може да допълни , но не да замени напълно хирургичното лечение /абразио/

Страничните ефекти на лекарството са гадене , повръщане, мускулни крампи и диария.

Мизопростол е евтин, високо ефективен простагландинов аналог ефективен приложен орално/през устата/ или вагинално.Смята се че при ниски прогестеронови нива и нежизнеспособна бременност да не се прилага Мизопростол.

Утвърдения протокола за приложение на Мизопростол  е  две дози сублингвално/под езика/ или вагинално 600 мкгр най – малко на три часа. Две седмици след лечението трябва да се направи контролен ехографски преглед.

Мета анализ на 4 проучвания показва че вагиналното и оралното приложение на Мизопростол не показва чувствителна разлика в честотата на успешното лечение, нуждата от кръвопреливане , гадене и повръщане.

Амбулаторното/ без да се приема в болницата/ лечение трябва да се провежда при жени при които е установено с ултразвук плоден/гестационен/ сак по-малък от 50мм .При случаите на жени със вътрематочни спирали и бременност е необходимо отстраняване на спиралата преди даването на мизопростол. Жените с маточна инфекция, тежка анемия, сърдечносъдови заболявания и мозъчносъдови заболявания, коагулопатии и такива на терапия с антикоагуланти, с много високо кръвно налягане или астма са изключени от клиничните проучвания. В тези случаи използването на Мизопростол би трябвало  да се оцени индивидуално. За хирургично лечение на спонтанния аборт посетете тази статия: В следните статии може да прочетете за Консервативно лечение на спонтанния аборт и Хирургично лечение на спонтанния аборт

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!