Коронавирус при бременни и кърмачки


С тази статия искаме да ви поднесем информация относно опасностите от Корона вирус COVID 19 при бременност и кърмене. Информацията е почерпена от данни на  СЗО(Свтовната здравна оргнизация).

Определено се подчертава , че бременните пациентки са по – податливи на заразяване с Коронавирус от щама COVID 19, както и другите свързани коронавирусни инфекции, включващи SARS – Cov  ( Тежкия Остър Респираторен Синдром Коранавирус – Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus и MERS –CoV Средноизточния Респираторен Синдром Коронавирус –   Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus

SARS –CoV е регистрриран за първи път Февруари 2003г в Азия, MERS – CoV e регистрриран за първи път 2012г в Саудитска Арабия и бързо се разпространява в 27 държави.

Имената на тези вируси – Респираторен (Дихателен ) – показвт, че тези Коронавируси се разпространяват основно по въздушно – капков път. Те преминават в човешкия оргaнизъм  през устата, носа , както и очите при попадане на  слюнки , водни капки , пръски и малки прашинки замърсени с този вирус. При докосване на устата , носа и очите със замърсени ръце или предмети .

Затова и се препоръчва бременните и кърмещите жени да извършват и изпълняват защитни мерки  за да избягват инфекцията с коронавирус , като често миене на ръце и избягват хора , които са в риск.

В момента СЗО не рзполага с информация за неблагоприятно завършване на бременността  при жени с COVID 19. Загуба на бременност и мъртво раждане  са били наблюдавани в случаите на инфекция с другите Корона вирус  инфекции – SARS-CoV и MERS – CoV. Повишена температура  през първите три месеца на бременността може да предизвика аномлии в плода.

Не е установено наличието на COVID 19 в околоплодна течност и майчината кърма.

Не е установен COVID 19  в новородени от майки с тази инфекция.

До момента има категорични данни за неблагоприятни въздействие на плода, като недоносени новородени при другите въздушно – капкови /респираторни /  вирусни инфекции , вкл. SARS-CoV и MERS – CoV. 

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!