Омега – 3 мастните киселини и майчиното мляко


Значение на Омега – 3 мастните киселини в майчиното мляко за развитието на кърмачето

Koletzko B et al.: Physiological aspects of human milk lipids and implications for infant feeding:

a workshop report. Acta Paediatr 2011;100(11):1405-15.

Резюме

Мазнините в майчиното мляко се основен енергиен източник за кърмачетата в това число и на полиненаситени незаменими омега-3 мастни киселини. Такава е и докозахексаенова киселина, ДXK или DHA, ациклична карбоксилна полиненаситена мастна киселина. Тя е есенциална мастна киселина, основен компонент на клетъчната мембрана и е от съществено значение за развитието на мозъка и зрителния апарат.

Резултати

  • DHA съставлява 97% от омега -3-мастните киселини в мозъка и 93% – в ретината.
  • Най-голямото натрупване на DHA в мозъка обхваща времето преди раждането (пренатален период) и 5-6 месеца след раждането (следродилен период).
  • Снабдяването на плода в утробата с DHA става трансплацентарно чрез транспортни протеини на мастните киселини.
  • Приемът на DHA от майката преди и след раждането повлиява натрупването на DHA в мозъка.
  • Кърмачетата преобразуват несъществено количество от алфа – лилоленовата киселина, поета с кърмата, до DHA. Процентът на преобразуване е под 0,2%.
  • При кърмачки, които са приемали DHA като хранителна добавка, се установява сигнификантно увеличение концентрацията на DHA в кърмата и в мембраната на еритроцитите и на майката, ина кърмачето, в сравнение с кърмачки, които не са приемали добавки с DHA.
  • Концентрацията на DHA в кърмата са в пряко отношение с остротата на зрението на бебето. Заедно с това увеличеният прием на DHA се свързва с подобрено пространствено виждане, речеви способности и социално поведение на бебето.
  • Децата на майки, които са приемали преди раждането им добавки с DHA, показват изключителни способности при решаване на проблеми, по-добро когнитивно и сигнификантно по-добро психомоторно развитие.

Заключение

На база на получените данни, се препоръчва на бременните и кърмачките да приемат допълнително най-малко 200 мг DHA на ден.

Важно!

Ø  Приемът на DHA от майката преди и след раждането повлиява натрупването на DHA в мозъка на бебето.

Ø  Концентрацията на DHA в кърмата са в пряко отношение с остротата на зрението на двумесечното бебе.

Ø  Кърмачките и бременните (13. ГС) би трябвало да приемат редовно най-малко 200 мг DHA на ден.

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!