Значение на имунологията при репродуктивни неудачи


Значение на имунологията при репродуктивни неудачи

Когато забременяването не се случва, а също и при повтаряще се спонтанни аборти причината може да бъде имунологична.

Ако вече сте решили да имате дете, правите редовни опити, но без резултат, първо изследвайте потенциалния баща. Изследването на мъжката сперма е лесен  безопасен, неинвазивен и евтин метод. Ако всичко от страна на мъжа е нормално, обърнете се към Вашия личен лекар, който да Ви назначи рутинните изследвания, чрез които да провери Вашето общо състояние. Ако сте здрава и нямате никакви други заболявания – обърнете се към Вашия гинеколог. Той ще Ви направи гинекологичен преглед и ако прецени – ще проведе ехографско изследване, а може да Ви назначи и хормонални изследвания.

Причините за безплодие при жената могат да бъдат от различно естество:

  • анатомични причини (вродени аномалии на матката, яйчниците и тръбите),
  • сраствания след прекарани инфекции или оперативни интервенции,
  • хормонални проблеми свързани с намален или изчерпан яйчников резерв, поликистозни яйчници, нарушение в хормоналния баланс, свързани с овулацията, забременяването и износването на бременността,
  • Ако от гинекологична гледна точка при Вас всичко е нормално, необходимо е да се консултирате и с ендокринолог. Заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяването, заболявания на надбъбреците и хипофизата също могат да доведат до безплодие, зтова не пренебрегвайте ендокринологичната консултация.
  • Ако нямате ендокринно заболяване идва ред на имунологът. Множество нарушения на имунитета могат да доведат до невъзможност за забременяване и успешно износване. Същевременно, ако причината се установи навреме има редица терапевтични възможности, които да доведат до раждане на дългоочакваното живо и здраво бебе.
  • Причината за безплодието може да бъде и генетична.

 

Най-важното нещо, което бих искала да подчертая е: НЕ пристъпвайте към скъпо струващите ин витро процедури без да сте изяснили причините за безплодието. Тези процедури, освен че са скъпи, не са безопасни за Вашето здраве, а след всяка неуспешна процедура, шансът за забременяване намалява. 

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!