Женското репродуктивно здраве


Доброто репродуктивно здраве дава възможност чудото на живота да стане възможно. Всеки трябва да полага добри грижи за здравето на репродуктивната си система, защото в противен случай, както всички знаем, настъпват трудности или дори невъзможност за забременяване и една неспирна тревога, която дори може да утежни положението. Репродуктивните проблеми могат да попречат също и на вашата здравословна връзка, което да влоши допълнително психичното ви здраве.
За щастие много от проблемите с половата система могат да бъдат предотвратени ако се грижите добре за вашето тяло и правите редовни профилактични прегледи при вашият гинеколог.

Грижата за вашето репродуктивно здраве включва:
1. Научете малко за функциите на половата си система. Знаейки как е нормално да се чувстваш, ще ти даде повод да посетиш доктор ако е необходимо.
2. Стойте далеч от химични вещества и други субстанции, които могат да окажат пряк негативен ефект върху половата ти система.
3. Препоръчителен е дълбокият и спокоен сън- минимум 6 часа
4. Редуцирайте стреса.
5. Не е добре и да прекалявате с приема на антибиотици, освен в случаите, когато това е неизбежно.
6. Не си помисляйте за наркотици.
7. Колкото по-малко лъчево натоварване има около вас, толкова по-съхранени ще останат, иначе така чувствителните ви на рентгенови лъчи полови органи.
8. Предпазвайте се от полово-преносими заболявания. Те може бързо да увредят половата ви система и да направят трудно, дори невъзможно, зачеването по естествен път.

Такива заболявания са:
—сифилис(Treponema pallidum), с който може да се заразите по полов и извънполов път(макар и по-рядко).
—гонорея(Neisseria gonorrhoea)- тя е една от главните причини за стерилитет и хронично-възпалително заболявания на половата система.
—трихомоназа(паразитът Trichomonas vaginalis)-запушване на маточните тръби и от там стерилитет
—вагинална кандидоза(гъби от рода Candida- C.albicans, C.tropicans, C.krusei)
—хламидиаза(Chlamidia trichomatis-вътреклетъчен микроорганизъм)- стерилитет, спонтанни аборти
—генитален херпес-(Herpes simplex-2-персистира латентно в организма)
— кондиломи(Човешките папилома вируси HPV-6, HPV-11. )

Велизара Стоянова

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!