Яйчникови кисти


ЯЙЧНИКОВИ КИСТИ

Когато се говори за яйчникова киста се има предвид  гладкостенно овално образувание изпълнено с течно съдържимо. Съдържимото може да е бистра серозна течност (серозни кисти ), кръв (хеморагични кисти ), смесено  серозно – кръвенисто, подобно на желе ( муцинозни кисти).Има още еди вид често срещани кисти на яйчника  –  ендометриозни кисти(т.нар. шоколадови кисти ). Всички тези описани изменения на яйчника са доброкачествени. По своята същност тези яйчникови кисти са туморни образувания.

Определението за тумор е обем заемащ процес или процес увеличащ обема на дадения орган.Яйчниците са шампиони по образуване на тумори.Яйчниковите тумори са над 50 вида .Това разделение на видове е направено след като при оперативно отстраняване на тези образувания са били изследвани под микроскоп и се нарича хистологична (хистос – тъкан ).

Какви са оплакванията при които тябва да се посети гинеколог за да се уточни дали причината не е яйчникова киста?

 

1.Закъснение на менструацията повече от месец .Някои кисти се предизвикват от хормонални нарушения изявата на които е закъсненито на менструацията.

2 .Болка и /или тежест ниско долу в корема и кръстта.Яйчниковата киста със своите размери и тегло предизвиква дърпане на прикрипящите яйчника връзки и от там произхождат тези симптоми.Над 70% от болките ниско долу в корема при жени се предизвикват от ячникови кисти.

 Усложнения – усукване (завъртане, лат. торзия )  и пукване ( лат. руптура )

 

Яйчниковите кисти могат да доведат до две основни усложнения , които могат да се отстранят само оперативно Усложненията на яйчниковите кисти са ускване или завъртане (лат. торзия )  и пукване ( руптура ).В някои случаи ускваето може да доведе или да е съчетано с руптура.

Симптом на тези усложнения при които спешно трябва да се посети болница в която има гинекологично отделеление е остра болка ниско долу в корема .Тази болка може да е съпроводена от гадене , повръщане,колапс..

  • Усукване (завъртане, лат. торзия)

Причините за това усложнение са чисто физични. Ячйникът има прикрепящ апарат, но не фиксиран неподвижно.Образувалата се киста по време на движение на тялото , при физичско усилие може да доведе до усукване на яйчника. В някои случаи в това усукване може да се ангажира по съседство и маточната тръба. Решението на този проблем е само едно отстраняване на ангажираните в  усукването(торзия ) структури.При едновременното усукване на кистата с яйчника и маточната тръба се извършва едностранна аднексектомия(отстраняване на яйчника с прилиежащата маточна тръба).Не е възприето така усуканите стуктури да се  развиват , защото при завъртането в преминаващите кръвоносните съдове се образуват тромби.Така образувалите се на място тромби могат да попаднат в  по – големите кръвоносни съдове и да достигнат до белия дроб ,  мозъка и сърцето , където да причинят съответно белодробен тромбемболизъм , инсулт или инфаркт.

  • Пукване (лат. руптура) на яйчникова киста

Причината затова усложнение е чисто механична съчетана с промяна на структурата на самата киста. Механични причини за пукване на яйчниковите кисти са:

ü  физаическо натоварване : вдигане на тежко , скачане ,бягане , полов контакт

ü  структурната промяна се изразява в увеличаване обема на кистата и изтаняване на стената на кистата

Понякога причната може да е или само механична или само структурна .

Тук отбелязваме причините , защото е много важно да се посети лекар ,когато се появи силна болка ниско долу в корема при бягане ,скачане , вдигане на тежко , при полов контакт.Посещението не бива да се отлага ако болката е много силна и е довела до колапс.

При пукването на кистата нейното съдържимо се излива в корема. Този излив предизвиква дразнене и болка. При някои руптури може да се засегне и кръвоносен съд, който минава през стената на кистата. В тези случаи се получава кървене вътре в коремната кухина и според обема на кървенето трябва да се прецени до колко часа да се извърши операцията.При голямо по сила кървене е възможно изпадане в шок от кръвозагуба.

В други случаи при които кистата е изпълнена с бистро (серозно) съдържимо се преценява необходимостта от операция.

  • Причини за появата на яйчникови кисти:

Относно причините за образуване на яйчниковите кисти не може да се даде еднозначен отговор.Най – вероятните причини са хормонални нарушения , които възникват внезапно или имат дългогодищна давност.Отдава се значение и на стреса , приеманите чрез храната вещества наподобяващи женските полови хормони – естрогени. Ендометриозните яйчникови кисти са една от проявите на заболяването ендометриоза.

Един от признаците , който може да сигнализира жената за хормонални нарушения са нарушението в менструалния цикъл (закъснение , нередовен цикъл , силно болезнен цикъл ). Всички тези проблеми трябва да бъдат консултирани с гинеколог.

  • Как се поставя диагноза яйчникова киста?

За да се постави диагнозата яйчникова киста е необходимо преглед от специалист гинеколог.Трябва да бъде извършен пълен преглед включващ оглед със спекулум , трансвагинална ехография , палпация ( с пръстите на едната ръка през влагалището и с пръстите нс другата през коремната стена се опипва суспектния участък).Прегледът трябва да се предшества от подробни въпроси към пациентката(анамнеза ). Тя трябва да отговори точно и без притеснение да сподели оплакванията си – нередовен цикъл , закъснение на цикъла , болка в корема при полов контакт.За да се отхвърли възможността яйчниковата киста  да е злокачествена е необходимо да се изследва туморен маркер СА 125. Изследването се извършва в лаборатия  като се взема се кръв.Резултатите излизат до няколко дни.За злокачествени се приемат кисти с при които резултатите от издледването на СА 125 са трицифрени стойности.Единствено при ендометриозните кисти , които са и доброкачествени стойностите на СА 125 може да са трицифрени

  • Лечение на яйчниковите кисти

Лечението на яйчниковите кисти с размер до 5 см. трябва да започне с хормонални препарати през устата.Започва се обикновено с високи дози на гестагени – Оргаметрил,  Дуфастон. Тези препарати наподобяват отделяния от женския организъм хормон – прогестерон.Идеята на тази схема е следната: Около 14 дена след първия ден на менструацията при всяка здрава жена в яйчника се образува фоликул (малко мехурче изпълнено с течност) , който съдържа яйцеклетка готова за оплождане.Това мехурче с яйцеклетката се нарича жълто тяло.Максималните размери на жълтото тяло са 22мм.След 14 ден жълтото тяло се разпуква отделя се яцеклетката и ако не настъпи опождане това мехурче претърпява обратно развитие (свива се ) до размери ,които понякога не са видими с ултразвук..Имено в тази част след 14 ден в организма се отделя по – голямо количество от хормона прогестерон.С даването на високи дози от препаратите Оргаметрил или Дуфастон ние се стремим да наподобим втората част от цикъла след 14 ден.Продължителността на лечение с тези препарати се определя от лекуващия гинеколог.Той определя и честотата на контролните прегледи.Трябва да отбележим , че по време на лечението се препоръчва покой , по – малка двигателна активност или режим на легло.По време на лечението трябва да се избягват бурни полови актове.

Кистите по – големи от 5см се нуждаят от оперативно лечение.Ако след операцията кистата се окаже ендометриозна е необходима следоперативна терапия  с Золадекс , Диферелин  и др от тази група. Стойността на тези инжекции е около300 лв. за ампула.Могат да бъдат дадени и при определени индикации и по здравна каса.В случаите при които не може да се даде или пациентката не може да си закупи тези ампули се дава препарата Оргаметрил за няколко месеца.

  • Как да се предпазим от образуване на яйчникови кисти?

За сега единствения възможен начин е с приема на орални контрацептиви или по – ранно настъпване на бременност.Приема на орални контрацептиви може да започне още с началото на водене на полов живот , а при данни за поликистозни яйчници и по -рано.Възможно е образуване на кисти и при много малки момичета, като долна граница за възрастта няма.

В исторически план жените преди години са забременявали по – млади, първата менструация е настъпвала по – късно и в по – ранна възраст е настъпвала менопаузата ( спиране окончателно на менструациите ) спрямо наши дни.Тоест яйчниците са имали по – малък брой овулации и са били по – дълго време в покой.Били са подложени и на по – малко въздействия от външната среда – химикали , йонизиращи лъчения.Точно с оралните контрацептиви в днешно време се постига този покой на яйчниците.

 Другото важно условие за предпазване от кисти на яйчниците е редовните гинекологични прегледи. Преглед трябва да се извърши при най – малките описани по – горе оплаквания.

 Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!