Брадавици, кондиломи


ГЕНИТАЛНИ БРАДАВИЦИ , ОСТРОВЪРХИ КОНДИЛОМИ

Гениталните брадавици (островърхите кондиломи ) са кожни и/или лигавични израстъчета с неравна повърхност. Най – често те са няколко на брой.Големината им е от някоко милиметра до половин сантиметър. Повърхността им е неравна. Кондиломите се развиват върху кожата на големите и/или малки срамни устни, около входа на влагалището, около ануса.В някои случаи такива образувания може да са и във влагалището и по маточната шийка.

Развиват се след полов контакт с партнъор с кондиломи .Времето необходимо да се проявят е средно 3 месеца, но може да варира от 1 до 9 месеца. При мъжете кондиломите се развиват върху пениса и в окосмената срамна област.

Причинител на кондиломите са човеките папилома вируси от тип 6 и 11. Диагнозата се поставя лесно от опитен лекар при вид на образуванията.

Лечението на кондиломите е препоръчително да се започне от лекар чрез намазването им с трихлороцетна киселина или подофилин. Желателно е при започване третиране с трихлороцетна киселина да се използва първо 40%, а при следващо посещение да се използва по силната 70%. Намзаните участъци побеляват, усеща се леко смъдене и парене. След това  се получава зачервяване. Не се препоръчва 12 часа така обработените зони да се мокрят или мият. Процедурата ежелателно да се повтори след около 7 дни. Макар и рядко има свръхчувствителност към лекарствата използвани за мазане – получават се разранявания и силни болки. В дома пациентката може да изплзва след предписание препарата Кондилин. Към терапията в зависимост от финансовите възможности на пациента може да се добавят имуностимолиращи медикаменти. По време на лечението не се препоръчва бръснене или кола маска ако измененията са  в окосмената част.

При запуснатите случаи образуваните в началото малки кондиломи започват да се сливат и се образуват плаки от 1 до няколко сантиметра в зависимост от давността. За тези случаи е необходимо премахване по хирургичен път. Според големината и локализацията на плаките това може да се извърши и в амбулаторни условия (в кабинета без да се остава в болница). Това става чрез електрокаутер с местна упойка.

 Бил съм свидетел на случай на около 50 годишна жена от ромски произход с кондиломи достигащи до размери на истински грозд затрудняващи движението и. Отстраняването стана под обща упойка.

 Възможно усложнение е разраняване повърхността на кондиломите и вторичното им инфектиране.

            В случаите с кондиломи, които образуват плаки, трябва да се отхвърли възможността това да са плоски кондиломи характерни за вторичен сифилис.

След отпадане на кондиломите остава носителството на техните причинители: човешките папилома вируси типове 6 и 11. и затова според състоянието на организма те могат да се появят отново.За повторното появяване допринасят друго общо заболяване, стрес, физическа  или психическа преумора.

 Ако по време на бременност се появят кондиломи раждането трябва да стане оперативно  чрез  секцио.

Ако  в миналото пациентката е имала кондиломи, но по време на бремеността няма то тогава раждането при липса на други противопоказания може да стане по нормален механизъм.

В момента на светония и българския фармацевтичен пазар се предлага ваксина срещу човешкия папилома вирус  типве 6 и 11. Тя е по – поулярна като четири валентна ваксина срещу рак на шийката на матката. Тази ваксина е комбинацирана както срещу човешките папилома вируси тиове 16 и18 причиняващи рак на матояната шийка, така и срещу типове 6 и 11 причиняващи гениталните брадавици.

Макар и много рядко е възможно кондиломите да малигнизират (да се превърнат в ракови образувания).

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!