Хламидия


ХЛАМИДИАЛНА ИНФЕКЦИЯ

 

Хламидиалната инфекция  е една от най – разпостранените полово предавани заболявания. В Европа и Америка тя е 4 пъти по честа от гонореята (трипер). В България поради това , че рядко се търси и се мисли за това заболяване честотата при жените е около 1 на 100. Около 70% от възпалителните заболявания водещи до стерилитет са причиняват от хламидия.

В около 25 % от случайте има съчетание на хламидиална инфекция и гонорея. Хламидията заема междинно място между вирусите и бактериите. Те са по – едри от вирусите и по дребни от бактериите. Подобно на вирусите те са вътреклетъчни паразити. За размножаването си изискват жива клетка.

Заразяването става след полов контакт с инфектиран партнъор. Необходимото време за установяване (доказване) на хламидия е от 3 до 10 дни.

Първоначално хламидията попада и се развива в клетките на уретрата*, маточната шийка. Ако не започне лечение тя последователно атакува ендометриума (вътрешната повърхност – лигавицата покриваща матката), маточните тръби. Не лекуваната хламидия излиза извън пределите на половата система и се насочва към тазовия пертитонеум и черния дроб.

Симптомите може да са различни:  вагинално или уретрално течение с белезникав цвят, болка при уриниране. Облакванията не са много специфични, могат да се отдадат на нещо друго, напр. „настинка ”. В около 30 до 50% от случайте няма никакви или много незначителни симптоми. Поради тази причина в САЩ се препоръчва всяка жена, която води полов живот да се изследва за хламидия.

 Диагностиката в гинекологичния кабинет след преглед е почти невъзможна. Хламидията не може да се установи с обикновенно микробиологично изследване.Трябва да знаете ,че ако е взет влагалищен секрет за микробиологично изследване и резултатът е „ без растеж’’ или  „стерилна посявка ” това не изключва да имате хламидия.

Златен стандарт в установяването на хламидия е вземането на цервикален секрет ( от шийката на матката ) изследването му в специализирана лабаратория (най – добре чрез ДНК анализ).

Много пациентки на  въпроса дали са изследвани за хламидия отговарят : ,, Да , взеха ми кръв.”Изследването на кръв за антитела срещу хламидия не е много показателно, защото за да се развият антитела е необходимо време и често се получават фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати.

Лечението на хламидия е с 1 гр. Азитромицин (това е международното име на препарата , различните фирми го предлагат под различни имена ) приет последователно трикратно през една седмица от двамата партнъори.Това е схемата позната сред лекарите 1 – 7 -14. Курса на лечние може да достигне до 150 лв.Лечвнието с други препарати моге да е по – евтино , но практиката показва , че не е така ефективно.

Усложнение на хламидията е Тазовата възпалителна болест – образуват се  ципести сраствания в малкия таз (вътре в корема). Когато тези сраствания  обхванат маточните тръби се затруднява нормалните им движения в резултат се достига до стерилитет.Тези сраствания са и причина за  възникването на извън маточни бремености ( тубарни бремености). Срастванията могат да обхванат и черния дроб (синдром на Fitz – Hugh – De Curtis). Оплакванията са от хронична болка в дясно подребрие , подобни на жлъяни кризи.Може да се установи само оперативно , напр. при лапароскопия.

Подобни на хламидията вътрекетъчни паразити са: Микоплазмата и уреоплазмата. Те са сравнително по – скоро установени .Симптомите не са специифични: оскъдно белезникаво вагинално течение болка при уриниране. Възможно е и безсимптомно носителство.Все повече проучвания откриват връзка между носителството на микоплазма и уреуплазма и стерилитета при жени, спонтанните аборти, както и преждевременното раждане. Доказването на миколазмата и уреплазмата става също след вземане на цервикален секрет и  специфично изследване ( най – добре ДНК анализ ).Л ечението е както при хламидия.

*уретра – каналът, който отвежда урината от пикочния мехур навън от тялото , външния му отвор е над входа на влагалището

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!