Трихомониаза


Трихомониаза (Trihomonas Vaginalis)

След бактериалната вагиноза, трихомонас вагилис  е най–честата причина  за вагинално течение при  жените.

Поради сравнително големите си размери е първият открит причинител на  генитални течения. (още 1836г  в Париж от Alfred Donne)

Трихомониазта засяга около 10% от населението. Често тази инфекция е съчетана с други инфекции: гонорея (трипер ), хламидия, сифилис.

Касае се за типично сексуално преносимо заболяване. Извън половото заразяване е възможно само при жени с много грубо нарушаване на интимната хигиена.

Трихомоните се развиват при алкално рН на влагалището (нормално влагалището е с ниско, кисело рН )

При жените освен във  влагалището трихомоните могат да се развиват и в  уретрата. и да предизвикат болка  и парене при уриниране, болка ниско долу в корема.

Мъжете може да са безсимптомни носители, но могат и да имат оплаквания (болка при уриниране, белезникаво течение )

СИМПТОМИ: вагинално течение с жълтозелен цвят с неприятна миризма (обикновенно е обилно). Възможно е да е съчетано с болка или тежест ниско долу в корема, както и болка при уриниране.

Тези оплаквания се появяват след около 4 дни до 3 седмици след полов контакт с партнъор носител на трихомонас.

Оплакванията са сходни с тези на бактериалната вагиноза (течение с неприятна миризма, с жълтозелен цвят). Поради тази причина само по това което съобщава пациентката е трудно да се постави диагноза. Необходимо е преглед, микроскопски оглед на секрета.

Ако гинеколога не открива трихомоните под микроскопа, но пациентката съобщава за обилно течение  с неприятна миризма и цвят и болка при уриниране тогава трихомоните могат са се търсят в урината.

Трихомоните се откриват и чрез ДНК анализ на секрет , както и след посявка на специални среди.

Лечението е сходно с това на бактериалната вагиноза . Една от схемите е          вагинално и през устата Метронидазо. Може да се включи и вагинални таблетки съдържащи млечна киселина. Трябва да отбележим, че препаратите съдържащи метронидазол съзсават метален вкус в устата дразнят стомаха ,могат да предизвикат гадене, при по чувствителен стомах и повръщане. Добре е тези лекарства се приемат след храна с повече течности.

Необходимо е и двамата партнъори да приемат лекарството и по време на лечението да използват презервативи.

При бременни трихомонас  може да доведе до преждевременно раждане.

Препаратите използвани за лечвние на трихомонас не се препоръчват да се използват при бременни в първите три месеца, но категорични данни за увреждане на плода от тези лекарства няма.

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!