Сифилис


СИФИЛИС

Сифилисът  е сексуално – преносимо заболяване описано още от векове. Другото наименование на тази болест е луес. Името сифилис идва от поема на  Фракасторо италиански лекар и поет написана през 1530 г .В нея се разказва как овчаряът Сифилус осмелил се да се влюби във Венера бил наказан с ,,новата чума ”.

Причинител на болестта е Трепонема палидум. (бледа трепонема, наречена така, защото не може да се види под обикновен микроскоп ). Заразяването става при полов контакт. Рядко заразяване може да стане със слюнка или друг секрет .Заболяването може да се предаде и от майката на плода – вроден сифилис. Бледата трпонема е много чувствителна на дезифектанти, дори обикновено измиване с вода и сапун могат да я унищожат. Проявите на заболяването са след 10 до 90 дни.след полов контакт със заразен партнъор.

Първите симптоми са разнообразни.Някои лекари наричат сифилиса „ великия имитатор ” , защото  симптомите му могат да са подобни на други заболявания.

Първичния сифилис продължава от 1 до 6 седмици.При него няма вагинално течение.Появява се подобно на язва ( разраняване) , която е хрущялна плътност.Това изменение е овално с размери от 5 до 20мм. Нарича се твърд шанкър ( на лат. улкус дурум ) С добре очертани ръбове и розово дъно , не е болезнено.Болка може да се появи по късно при вторично инфектиране на така променения участък.Обикновено това изменение е по външните полови органи ( вход на влагалището , големи и малки срамни устни  , около ануса – при анални полови контакти ).Обикновено се открива едно такова изменение ,но има описани случаи на няколко язви на в една или няколко области. След около 5 до 8 дни се появява и увеличени лимфни възли най – често ингвинално(в участъка на сгъвката на бедрото). С или без лечение заоколо 10 до 40 дни тези оплаквания изчезват.

Ако не се проведе лечение след около 6 седмици се развива вторичен сифилис.При него по тялото се появяват обриви ,които най често са петнисти.Друга проява на вторичния сифилис е появата на така наречените плоски кондиломи(розовочервени на цвят ,надигнати над кожата  участъци ,мековати ). Възможно е в първите дни да има общо неразположение ,леко покачване на температурата.

Трябва да се знае ,че така описаните накратко изменения за първичния и вторичния сифилис МОГАТ ДА СА ДОСТА РАЗНООБРАЗНИ. За поставянето на диагнозата основно роля имат: 1. Изследването на кръв(серологично изследване) и 2. доказването на трепонемата в променения участък(микроскопски).При всеки дефект на тъканите в областта на гениталиите лекарят трябва да обсъжда възможността за наличие на твърд шанкър ,което трябва да се докаже или отхвърли.

 Съвремените кръвни изследвания са два вида : Неспицифични тесове :   VDRL –test (Veneral Disease Research Laboratory ) , RPR (Rapid Plazmw Reagin) и Специфични

TP –MHA ( Treponema palidum microagglutination assey ).

Освен VDRL и RPR     има и други тестове ,но тези два са най – широко използвани.RPR е опростен вариант на VDRL.

 TPHA e  по – скъп отVDRL.

VDRL  тестовеte въпреки специфичността си могат да покажат фалшиво положителни резултати . Особенно при хора с придружаващи заболявания като мононуклеоза , ревматоиден артрит , лупус. , тежко акне , розацея , злокачествени заболявания , приемали  много мазни храни ,напреднала бремрнност ,чести кръвозагуби ,туберколоза.,предшестващи имунизации , ХИВ,наркомани.

TP –MHA ( Treponema palidum microagglutination assey ) може  да даде положителен резултат при хора с автоимунни заболявания  , като лупус ,ревматоиден артрит.Положителен резултат има и при хора с проведени преди това иммунизации ,наркомани,страдащи от генитален херпес , тиреоидити ,както и при много възрастни хора..Отрицателния резултат при този тест излючва възможността за боледуване от сифилис.

За ефективността на лечението се съди по спадане титъра на антителата(количвественото им определяне в серума) при VDRL.Настъпили пълно излекуване този тест се негативира. TPHA  не се използва за оценка ефективносттс на лечението.Този тест може да остане полжителен цял живот.Като пример може да се посочи , че за половин година при ефективно лечение титрите на антителата при VDRL  спадат  4 пъти.

След преболедуване не се създава имунитет, възможно е повторно заболяване.

 Изследването за сифилис е задължително да се проведе в женската консултация при проследяването на бременността.Майка болна от сифилис може да го предаде на плода Тогава се развива така наречения вроден сифилис. При вродения сифилис настъпват тежки увреждания на плода.Бременността може да завърш с аборт или раждане намъртав плод. При раждане на жив плод с вроден сифилис обикновено е с ниско тегло, обриви, засягане на черен дроб , слезка (далак) и други увреди.

За щастие случаите на сифилис се срещат все по рядко.Официална статистика към момента за  България е около 5 – 7 човека на 100 000 годишно се разболяват годишно.

Лечението на сифилиса е лесно и не толкова скъпо. Най – добри резултати се постигат с пеницилин инжекции.При пациентки алергични към пеницилин моге да се даде Доксициклин през устата.

Не лекуването на болестта води до така наречения третичен сифилис, при които се засяга централната нервна система и сърцето. В днещнита антибиотична ера  в развитите страни почти няма описани такива случаи. В миналото редица велики личности са били засегнати от този трети стадий на болестта – Екатерина II, Гъоте, Ницше, Гоген, Бетовен, Ленин и др.

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!