Кандидоза


Кандидоза

Основен симптом на възпалението на влагалището (лат*.колпит) е „бялото течение” (лат.*флуор)

На първо място сред причинителите на бялото течение са гъбичките. Най –често  срещаните гъбички са Кандида албиканс. Нормално единични гъбички се откриват във влагалището без да предизвикват някакви оплаквания.

Оплакванията са: течение без миризма, сърбеж, външно зачервяване, парене след уриниране. (виж тест в сайта и си направи самотестване)

Заразяването може да е след полов контакт, но много по-често се появява след използването на общи вани, басейни, след прием на антибиотици по повод настинка или друго заболяване.

Гъбичките се срещат по често при хора с диабет, приемащи кортикостероиди, СПИН. Гъбичките  се равиват в рН по ниско от нормалното. (Нормалното рН на влагалищет и киселинно). Поради това за лечението ако се използват разтвори те трябва да са алкални тоест да повишават рН.

Диагнозата от страна на гинеколога може да е много лесна: когато погледне влагалището то е зачервно и върху него има бели налепи (това е така наречения soor)

Понякога тази картина отсъства или е комбинирана с течен белезникав секрет, тогава е необходимо да се направи оглед на секрета под микроскоп

При мъжете оплаквания могат да липсват. Те могат да имат зачервяване и сърбеж след полов контакт (лат.* контактен баланит ). Изразената форма на гъбички при мъжете е с появата на бели налепи по главата на пениса и сърбеж.

Лечението на гъбичките може да е много бързо и лесно, но може да ви отнеме много време и средства. Не случайно в аптеките има над 20 препарата за лечение и непрекъснато се регистрират и нови. Някои препарати са за еднократен прием през устата, вагинални таблетки или вагинални глобули , както и кремове за външно приложение. Таблетките и кремовете могат да се използват и от мъже. Има случаи жени в продължение на години непрекъснато да приемат както през устата така и вагинално препарати против гъбички. Това опрделено не  е правилно и трябва да се намери причината за появата  им. Това може да е общо заболяване (напр. Диабет) или някакво нарушение в хигенните навици. Тези пациентки трябва да знаят, че винаги при употреба на антибиотик трябва да вземат и противогъбични средства през устата или вагинално.

          При тежките повтарящи се инфекции (упорити рецидиви) може да се направи и изследване на секрета за типизиране на гъбите и опрделяне чувствителността им към антимикотици(в лаборатория се определя точно кой препарат действа най – добре).

Установяването на гъбички не изключва присъствието на някои други болестотворни микроорганизми например хламидия.

 Оплакванията при гъбична инфекция са неприятни , предизвикват дискомфорт, но това не е опасна инфекция, защото не уврежда половата система при жената.

          Забележка: лат* – наименование на латински използвано в специализирана литература

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!