Гонорея (Tрипер)


Гонорея (Трипер)

Гонореята или както  е позната с другото  си име трипер е полово предавана болест  развиваща се изключително бързо след полов контакт (от 3 до 10 дни).

Болестта е описана още в древността  от Хипократ и други древни лечители.

Причинява се от  микрорганизъм – грам отрицателен диплокок: Neisseria gonorrhoae. (наречена на своя откривател Neisser 1879 г.)

При мъжете винаги има оплакване от болезнено уриниране и / или течение от пениса. При жените оплакванията са много разнообразни: течение най – често бистро, болка ниско долу във влагалишето. Много често има оплаквания от болка при уриниране.

Оплакванията започват след рисков полов контакт без презерватив.

Полов контакт с партнъор който съобщава за болка при уриниране или течение от пениса.

Доказването на болестта е лесно. Това може да стане още при самия преглед от гинеколога при  оглед на секрта под микроскоп.При затруднение може да се изпрати влагалищен секрет за микобиологично изследване   или за ДНК анализ.*

При поставяне на диагнозата лечението е бързо и евтино.

Ако нямате възможност да посетите специалист, но имате посочените по горе симптоми започнали след полов контакт може да започнете лечение с Ципрофлоксаци .Понякога дори една таблетка от 500мг е достатъчна за излекуване (данни на Световната здравна организация). Таблетка  от препарата може да използвате и като профилактика при рисков полов контакт.

Ако не се вземат мерки и заболяването не се лекува гонореята може последователно да засегне маточната шийка , матката и маточните тръби и да се стигне до така наречената Тазова възпалителна болест (Pelvic Inflammatory Dissease  съкр. PID). Най – тежкото усложнение на Тазовата възпалителна болест е острия перитонит* Поради драматичната клинична картина (силна болка, гадене, повръщане, температура ) , промени в лабораторните показатели (повишаване на левкоцити и утайка – СУЕ ), ехографски данни за свободно подвижна течност в коремната кухина (възпалителен ексудат) може да се стигне и до операция по спешност.Ранното започване на венозни антибиотици при тази клинична картина води до излекуване на пациентката .

Къснното започване на лечение , непълното излекуване от гонорея  и съчетанието и с други инфекции е една от причините за едно от най –тежките удложнения в гинекологията – пиосалпинкс (маточните тръби се изпълват с гной).При ангажиране и на яйчниците в този процес се получават тубоовариални абсцеси.Достигане до този стадий на болестта е живото засташаващо и налага спешна операция.

В около 25% от случайте има съчетание на гонорея с хламидиална инфекция.

В случайте на късно започване на лечението и повтаряши се инфекции  се достига  до стерилитет.

  • *ДНК анализ на влагалищен секрет – някои лаборатории предлагат този по съвременен и по точен метод на изследване на секрет
  • * перитонит – това е възпаление на перитонеума („обвивката” покриваща отвътре кормната кухина)

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!