Генитален херпес


ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС

Гениталния херпес е полово – предавана болест. Причинява се от вирус. Това е човешкия херпес вирус. Той навлиза през кожата или лигавицата и се разпространява по хода на нервите. Болестта се развивз след 2 до 7 дена след полов контакт с партнъор страдащ от генитален херпес.

            Заболяването се изразява в в образуване на малки ,,ранички’’ с големина от 2-3мм. до 1 см. Те са разположени върху големите и/или малки срамни устни. По–рядко обхващат влагалището. Възможно е да се засегне и маточната шийкa, външния отвор на уретрата (пикочния канал). При мъжете измененията са върху различни части от пениса. Херпесната ,, раничка” преминава през 4 стадия. Първо се получава малко зачервяване. След това върху така променения участък се образува мехурче ,което след 1-2 дни се пуква и се образува болезнена ,,раничка’’(язва). Тези промени се извършват за около 14 дни.  съпътствани са от  болка. В случаите, когато е обхваната по–голяма област пациентките се оплакват от много силна болка, температура, обща отпадналост. По време на развитието на това заболяване може да се увеличат и ингвиналните лимфни възли (разположени отпред в сгъвката на бедрото)

Проявите на заболяването варират в зависимост от големината на засегнатия участък и локализацията.

Понякога оплакванията може да са само от болка при полов контакт (диспареуния ) ,парене след уриниране.В тези случаи е необходим щателен преглед от лекар – специалист за да се открият измененията.

 В практиката ми се е налагало и болнично лечение на пациентки с почти цялостно засягане на външните полови органи.Те бяха със силни болки , температура.Едно от момичетата на 15 год. поради обхвашане на уретрата бе и с катетър поради невъзможност да уринира.

Лечението на заболяванет за съжеление е скъпо.Необходимо е да се прилага локално крем върху засегнатия участък, напр. Зовиракс( вече на пазара има ималко по – евтини препарати от същата група ). Желателно е локалното лечение да се комбинира с препарат през устата. На нашия фармацевтичен пазар такива са два продукта българския Ацикловир и вносния Валтрекс.Като цена са сходн, но Ацикловир се приема на  4 или 6 часа до преценка на лекаря .

Имало е и случаи, когато измененията са били единични и със слаби субективни оплаквания. Те са отминавали за около две седмици без лечение.

Веднъж заразен човек с херпес остава доживот носител на тази инфекция.Тя може да се прояви след месец или години в зависимост от общото здравословно състояние. Предлазполагащ фактор са стресът, физическата и психическа преумора.

 Опасност от зараяване има само във времето, когато са образувани херпесните обриви.Извън това опасност от заразяване няма.

Бременните с рецидивиращи херпесни прояви е необходимо преди раждането да се прегледат щателно за нова такава.Самата бременност предразполага към повторно появяване на генитален херпес. При наличие на такава е необходимо раждането да стане по оперативен път с цезарово сечение. В противен случай е възможно заразяване на плода и развитието на херпес вирусен менингоенцефалит, който е с много лоша прогноза.

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!