Вагинално течение


ВАГИНАЛНО ТЕЧЕНИЕ

Вагиналното течение е нехарактерна повишена секреция от влагалището. Добило е популярност  с наименованието – ,,бяло течение’’, макар не винаги да има чисто бял цвят. Влагалището е орган , който има секреция (отделя  малко количество течно съдържимо – секрет ).Количеството на влагалишния секрет при различните жени е различно. Нормално при някои жени около датата на овулация* се отделя повече секрет. Макар и рядко има жени които имат влагалищна сухота. При тях не се получава усилване на секрецията дори при полов кнтакт. За тях на пазара се предлагат разнообразни лубриканти (гелове, кремове). Нормалният влагалищен секрет е белезникав или безцветен, няма неприятна миризма. Понякога след изпотяване или запаряване от дрехи е възможно секрета да има някакъв мирис.

Вагиналното течение е израз на болестно възпаление на влагалището , когато е има един или няколко от следните симптоми

1. Обилно(цапа бельото)

2. Има неприятна миризма

3. Предизвиква сърбеж

4. Има жълтеникав или жълто заеленикав цвят.

Вагиналното течение се предизвиква от:

  1. Гъбички
  2. Бактерии
  3. Трихомони 
  4. Вътреклетъчни микроорганизми  – Хламидии ,микоплазми и уреуплазми.

Вирусите не предизвикват вагинално течение. Те са причина за гениталния херпес, гениталните брадавици (кондиломи ).  Определени типове на човешкия папилома вирус предизвикват  педракови изменения на маточната шийка (,,раничка’), които ако не се открият и лекуват могат да се превърнат в рак на шийката.

Описаните различни видове  специфични причинители на вагиналнин течения са разгледани подробно в сайта.

В тази част искам да отбележа, че има вагинално течение , което се предизвиква от неспецифични бактерии.Някои от тях като Ешерихия коли , ентеробактер са характерни обитатели на дебелото черво.Единични такива бактерии нормално се откриват във влагалището.При грубо нарушение на хигиената ;след съчетание на анални с вагинални полови контакти е възможно да се развият течение от тези причинители.

            Макар и по–рядко основна прична за вагинално течение може да са различни видове Стрептококи и Стафилококи . Те обикновено се развиат при нарушаване на нормалната вагинална флора съставена основно от  лактобацили (Дъодерлайнови млечно кисели бактерии*). Причина за липсата на нормалните лактобацили може да е хормонална или прием на антибиотици..

            Ешерихия коли , ентеробактер, стафилококи, стрептококи , клебсиела могат да бъдат съчетани с някои от другите специфични причинители на вагинално течение – гъбички , причинителите на бактериална вагиноза, хламидия, вторично инфектиране на  лезии (променениите участъци) при херпес на влагалището.

За наличието на тези бактерии гинеколога може да предположи при оглед на секрета под микроскоп.

Откриването  точно на вида ешерихия коли, ентеробактер, стафилокок, стрептококи става само с  микробиологично изследване на влагалищен секрет. Вида на антибиотика необходим за лечението става след разчитане от лекар на антибиограмата придружаваща резултата от микробиологията.

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!