Бактериална вагиноза


Бактериална вагиноза

 

Бактериалната вагиноза е другата най–честа причина за вагинално течение при женитe гъбичките. Някой от вас може би за първи път чуват това име, но това е едно от първите заболявания описано още  в романите.Характерно за него е неприятната миризма  на риба. Причнител е комплекс от микроорганизми (Гарднерела, Мобилункус и други) който в малки количества присъстват във влагалището на здрави жени. Това заболяване не се предава само по полов път, напротив много по-често  възниква при нарушение на хигенната (напр, използване на общи тоалетни).

Нормално във влагалището основните микроорганизми са млечно- киселите бактерии на Дьодерлайн. Имено тези бактерии са причина за киселото рН на влагалището. Ако по някаква причина млечно – киселите бактреии са намалели или липсват тогава средата се променя така, че нормално обитаващите Гарднерели или такива попаднали от вън се развиват.

Бактериалната вагиноза се появява задължително при по – високо от нормалното рН  на влагалището (алкално). Понякога след лечение на гъбички  може да се развие бактериална вагиноза, защото вагиналните таблетки  използвани в тези случай повишават (алкализират) секретта.

Бактериалната вагиноза не е опасно  заболяване, защото не уврежда половата система на жената. То причинява дискомфорт и нарушава качеството на половия живот.

При мъжете оплаквания може да липсват или ако има те ще се изразят в зачервяване или сърбеж , засилващи се след полов контакт. Виж и тестта в началото на сайта.

Поставянето на диагнозата от страна на гинеколога  е лесно (може да се ориентира само по вида и мириса ). Най – точно е при прегледа да се направи препарат , който с или без оцветяване да се види под микроскоп. При възможност може да се направи имикробиологично изследване.

Лечението обикновенно е бързо. Практиката показва, че най–добър и евтин е използването на препарата   Метронидазол (това е международното име, като различните фирми предлагат превпарати  с различни наименования напр. Флажил). Може да се взема само през устата и/или да се комбинира и с вагинални таблетки.

.Лечението може и да започне и с препарати понижаващи рН и/или  съдържащи млечна киселина. Те се прилагат локално (вагинално). Удобно е  продажбата без рецепта. За тези препарати може да се консултирате и с фармацевт.

Уместно при провеждане на лечението партньора ви може също да  приема през устата  същия препарат или подобен. Желателно е използването на презервативи докато трае лечението.

Това заболяване предразполага към по лесно развитие на инфекции причинени от трихомони, микоплазми..

Нелекуваните или често повтарящи се бактериални вагинози могат да доведат до тазово възпалителна болест (засъгане на матка, маточни тръби, яйчници). По време на бременност бактериалната вагиноза може да е причина за преждевременно раждане.

Д-р С. Манев

  1. Очакваме вашите въпроси и коментари!